Mézeskalácsrecept, ahogy mi szeretjük

Nincs karácsony mézeskalácssütés nélkül. Ez már egy kislánykorom óta tartó rituálé. Korábban nagymamámmal sütöttem éveken át ezt a sütit is, sajnos vele már nem süthetem. Új sütőtársam egy ideje a kisfiam, aki nagyon szereti a formázást. Karácsonyi zene és vidám hangulat elengedhetetlen hozzá.

Hozzávalók

Egy csésze puha vaj

¾ csésze méz

¼ csésze barna cukor

4 csésze liszt

1 tojás

2-3 csomag vaníliacukor

1 tk. őrölt gyömbér

1 tk. őrölt fahéj (vagy használhatunk mézeskalács-keveréket is. Ha valaki fűszeresebben szereti, akkor használhat többet is a fűszerekből.)

¾ tk. szódabikarbóna

dió – minden formára 1 db

tejföl a megkenéshez

Elkészítés

Egy tálban a vajat a cukorral és mézzel simára kavarjuk, hozzáadjuk a tojást. Egy másik tálban összekeverjük a szárazanyagokat, azaz a lisztet, a fűszereket és a szódabikarbónát.  Majd ezeket hozzáadjuk a vajas-cukros masszához és addig keverjük, amíg sima tésztát nem kapunk.

A tésztát egy éjszakára, de legalább pár órára a hűtőbe tesszük. A tésztát kb. 70 mm vastagságúra gyúrjuk és formákat szúrunk ki belőle.

Nálunk már az évek alatt egy egész alakzatarzenál összegyűlt, de a kedvencek a rénszarvasos, ajándékos és a szívecske. A formákat sütőpapírra helyezzük és tejföllel vékonyan megkenjük.

Én jobban szeretem a tejföllel megkenni, mint tojással, mert nem szeretem a tojás ízét, amikor rásül. És végül jöhet a dió a tetejére. Lehet mandulát is használni, de nekem a dió passzol a legjobban hozzá az ízek összhangja miatt.

A mandulát inkább a fehércsokoládés mandulás kekszhez használom, ami szintén egy minden karácsonykor elkészítendő finomság nálunk. Ezt is ajánlom a figyelmetekbe, mert őrülten finom és sokáig el is áll, ha hagyják. Én személy szerint nem szeretem cukormázzal vagy színes cukordarabokkal megszórni, mert amúgy is édes a süti és nem kell plusz kalória sem. A dió nekem a tökéletes párja a mézeskalácsnak. A sütőt 190 fokon előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütöm 2-3 körben.

Amire érdemes figyelni, hogy sütés előtt mindig intenzívebbek az ízek, így ha sütés előtt még kicsit édesnek, vagy nagyon fűszeresnek érezzük, akkor tartsuk szem előtt, hogy a sütés után kevésbé fogjuk így érezni. Én már jártam úgy, hogy nem akartam tovább édesíteni vagy fűszerezni, mivel így is édesnek éreztem a masszát, de a sütés után rájöttem, hogy még tehettem volna bele ezekből az alapanyagokból. Az illat isteni, ami belengi a levegőt.

Boldog, vidám és stresszmentes karácsonyi készülődést kívánok nektek!

Jó étvágyat hozzá!

Gréta

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Frizura & Szépség
Adatkezelés

Annak érdekében, hogy webhelyünk használatát kényelmesebbé tegyük látogatóinknak, bizonyos adatokat el kell tárolnunk (elsősorban a látogatók böngésző programjának ideiglenes tárolójában, cookie-k – sütik formájában)

A sütik engedélyezését a baloldali menükben lehet beállítani.