Tudjunk meg többet a steviáról!

Joghurtos-citrusos epertorta steviával7 ok, amiért érdemes steviát használnunk

Vészesen közeleg a bikiniszezon, de a koplalás gondolatától is feláll a hátunkon a szőr? Nem kell lemondanunk mindenről, ami finom. Édesítsük a süteményeket, kedvenc italainkat steviával, így az ízek ugyanolyan finomak maradnak, mint azelőtt, viszont a kilók könnyebben leolvadnak rólad.

Ezt a különleges növényt már évszázadok óta használják édesítésre Paraguay guarani-indiánjai, akik egyszerűen csak “édes levélnek” vagy “édesfűnek” is becézik! A magyar nyelvben is sokféleképpen ismert, hívják szteviának, sztíviának vagy egyszerűen mézfűnek. Európában az 1880-as évek óta ismerik és használják, amikor is egy természettudós és egy kémikus tudományos vizsgálatoknak vettették alá, majd megállapították, hogy 300-szor édesebb, mint a cukor.

Hogy néz ki a növény? A cserjéje évelő és nagyjából 60 cm magasra is megnőhet, levelei átlagosan 5 cm hosszúak! A stevia édes ízéért az úgynevezett steviolglükozidok, a steviosid és a rebaudisin felelnek. Előszeretettel használják édes italokban, süteményekben, de azt még mindig elég kevesen tudják, hogy milyen jótékony hatásokkal bír. Vannak olyan édesítőszer gyártók, amelyek nem a növény szárát használják fel, hanem a leveleit, így az íze még finomabb!

  • Akik rendszeresen sütnek steviával, biztos jól tudják, hogy csak kevés kell belőle a kívánt íz eléréséhez.
  • Cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják, mert nem emeli meg a vércukorszintet.
  • Fogyókúrázóknak is kiváló segítség lehet a felesleges kilók leadásához!
  • Az E számok jegyzékében, a stevia, mint alapanyag az E960 –as számot kapta.
  • Ha beiktatjuk étkezéseinkbe, mindennapjainkba még az édesség utáni vágyunkat is csökkentheti!
  • Megédesíthetjük vele a frissítő limonádékat, a mostanában egyre népszerűbb chia pudingot, joghurtokat vagy éppen a család kedvenc tavaszi epres süteményét!

Ha szeretnénk letesztelni a gyakorlatban is, próbáljuk ki a következő steviás receptet.

Joghurtos- citrusos epertorta steviával (12 szeletes tortához)

Hozzávalók a piskótához : 3 db tojás, 7,5 dkg liszt, 7,5 dkg cukor helyett 8 szem Sweet ’N Low stevia édesítőszer.

A krémhez: 2x 400 g natúrjoghurt, 0.5 liter hulala növényi tejszín, 2 tasak instant zselépor és édesítőszer ízlés szerint, valamint citrom, narancs, lime héja és leve!

Tetejére díszítésnek: 50 dkg friss, érett eper, 0,3 liter eperlé, 1 tasak instant zselépor

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, külön-külön az édesítőszerrel habosra verjük habverővel, majd lassan hozzákeverjük a lisztet, végül előmelegített sütőben 170 fokon készre sütjük. Félretesszük kihűlni.

Elkészítjük a krémet: Használhatunk hidegen keverős instant zselét. A natúr joghurtot keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a stevia édesítőszert, majd a citrusok héját és levét, az előzőleg kemény habbá vert növényi tejszínt és a zseléport. Ezt jól kikeverve egy kemény krémet kell kapnunk, de ez még később a hűtés folyamán szilárdul majd meg.

Az elkészült krémet a tortaformában a piskóta tetejére tesszük, szép simára elegyengetjük.

Az epret ízlés szerint daraboljuk, felezzük vagy szeleteljük, szépen dekoratívan elhelyezzük a krém tetején. Az eperléből az instant zselépor hozzáadásával zselét készítünk, a darabolt eperre öntjük. Hat órát állni hagyjuk a hűtőszekrényben és már tálalható is.

Kellemes, frissítő desszert alacsony szénhidrát tartalommal!

Forrás és fotó: Sweet’N Low

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Frizura & Szépség
Adatkezelés

Annak érdekében, hogy webhelyünk használatát kényelmesebbé tegyük látogatóinknak, bizonyos adatokat el kell tárolnunk (elsősorban a látogatók böngésző programjának ideiglenes tárolójában, cookie-k – sütik formájában)

A sütik engedélyezését a baloldali menükben lehet beállítani.