Isteni illata van a narancsnak. Ellenállhatatlan. Egyszerre idézi fel bennünk a gyerekkort, a meghitt családi karácsonyokat és a tél közeledtét. Édes, szaftos és vitamindús nassolnivaló, mely immunrendszerünket is erősebbé, ellenállóbbá teszi. A hideg időben érdemes minden nap elfogyasztanunk egyet belőle!
A Délkelet-Ázsiából származó szubtrópusi növény 10 méter magasban, narancsfán terem. Neve az arab narange szóból alakult ki. Érdekes, hogy sok országban kínai almának hívják. A narancsban kevés kalória van, de kiváló éhségűző, hiszen rengeteg energia lakozik benne szőlő- és gyümölcscukor formájában. Ezen kívül tele van rosttal és folyadékkal, ezek szintén jól telítik a gyomrot. Bővelkedik A- és B-vitaminokban, valamint folsavban, ezek a jó látásért, a bőr szépségéért és egészségéért, valamint a szénhidrát és a zsír lebontásért felelnek. Segíti a hasnyálmirigy működését, antioxidánsai rákmegelőző és rákellenes hatásúak.
A C-vitamin antioxidáns hatását, melynek a szabadgyökök közömbösítésében van szerepe, a kutatók régóta ismerik, de az csak a közelmúltban derült ki, hogy a narancs héjának van a legerősebb ilyen irányú aktivitása, megelőzve a többi citrusfélét is. Fertőzés esetén is segítségül hívhatjuk a narancsot, hiszen a benne található antibiotikus hatású anyagok fájdalomcsillapítók is egyben. Kalcium-, magnézium- és káliumtartalmával immunrendszerünket erősíti.
Narancsfajták
- Édes narancs: ez a legismertebb narancsfajta. Spanyolországból, Olaszországból és Észak-Afrikából importáljuk. Legnépszerűbb a spanyol Valencia és Murcia narancs.
- Navel narancs: köldökre? hasonlító gyümölcs. Ideális étkezésre, ugyanis vastagabb a héja, így könnyebb megpucolni. Kissé keserű, és kevésbé szaftos.
- Bergamot narancs: leginkább Olaszországban termesztik, és elsősorban a héjáért, amelynek illóolaja adja az Earl Grey tea aromáját.
- Jaffa narancs: Izraelből származik, íze különösen édes. Érdemes kifacsarni a levét!
- Vérnarancs: Málta, Szicília és Dél-Spanyolország napos vidékein terem januártól áprilisig. Húsa vörös, a héja viszont narancssárga. Kisebb, mint az átlagos narancs.
- Keserű narancs: sevillai narancsként is ismeretes, februárban van két hetes szezonja. Lekvárok és sütemények kedvelt összetevője.
- Amerika narancs: Floridában és Brazíliában terem. A legtöbb ipari narancslé alapja.
- Savmentes narancs: Különösen Amerikában népszerű, étkezésre termesztik, nem préselésre, mert a termés édesebb, szinte teljesen savmentes.
Sokan nem szeretik a héj és a hús közötti fehér részt. Pedig nagyon hasznos dolgokat tartalmaz: a fehér rostok szív- és érrendszervédő, öregedést gátló hatású bioflavonoidokat tartalmaznak. A gerezdeket elválasztó hártya vízben oldódó rostot tartalmaz, melyet pektinnek neveznek. Ez gátolja a zsírok és a koleszterin felszívódását.
A narancs héjából nyert illóolaj is jótékony hatással van szervezetünkre: ellazít, nyugtat, oldja a feszültséget. Szegfűszeggel megtűzdelve pedig csodálatos, ünnepi hangulatot és illatot varázsolhatunk a lakásba.
A szépségipar is felfedezte már magának e csodálatos gyümölcsöt. Különleges krémek, tusfürdők, szappanok, samponok alapanyaga. De a parfümök között is találkozhatunk vele: egy vidám, játékos, gyümölcsös parfüm nélkülözhetetlen összetevője.
A narancs testvérei: egyéb citrusfélék
Mandarin: elősegíti az emésztést, a benne található C-vitamin jótékony hatású meghűlés ellen. Vérzéscsillapító, segít a máj és a vér megtisztításában.
Citrom: immunerősítő, erősíti a gyomorfalat, lúgosítja szervezetünket, szomjoltó, bőrszépítő hatású. Csökkenti a haj és a fejbőr zsírosodását. Segít a salakanyagok kiürítésében.
Grépfrút: kiváló fogyókúrás gyümölcs, ugyanis gyorsan bontja a zsírt. Méregteleníti a májat, csökkenti a magas vérnyomást.
Pomelo: a citrusfélék legnagyobbja. Kiemelkedően magas a C-vitamin-tartalma, a B1- és a B2-vitamin mellett. Kalciumban és élelmi rostban is gazdag. Zsírégető enzim található benne, így a fogyókúrázóknak ez a gyümölcs is segíthet a kilók ledobásában. Továbbá nagyon hasznos másnaposság ellen.
Boross Nóra
Fotók: www.kepguru.hu





Vélemény, hozzászólás?