Krémes, ízes, egészséges – az avokádó

Ez a trópusi, fán termő gyümölcs a babérfélék családjába tartozik. Alakja körtéhez hasonlít, színe mesebeli zöld, és telis-tele van vitaminokkal! Ismerjük meg az avokádót!

avokádó fotó 52331

Az indiánok kedvenc étele volt, ám ők még a vadon termő változatát fogyasztották. Főként krémes húsa és íze miatt kedvelték annyira. Ma Mexikóban, Kaliforniában, Hawaii-on és Floridában termesztik a legtöbbet belőle. Telítetlen zsírsavakból áll, tartalmaz A- ,B- ,C- és E-vitamint, valamint élelmi rostot, foszfort, vasat, kalciumot, nátriumot és magnéziumot. Segít csökkenteni a koleszterinszintet, és kiváló antioxidáns hatása is ismert. Fehérjetartalma magasabb, mint a többi gyümölcsé.

Sok béta-karotin van benne, viszont kalóriatartalma kicsit magas: 10 dkg avokádóban 218 kalória van.

Több száz fajtája létezik, melyből a négy legismertebbet bemutatjuk:

  • Hass avokádó: ez a legismertebb fajta az egész világon. Fája egész évben hoz gyümölcsöt, könnyen hámozható, krémes húsú, ízes fajta.
  • Fuerte avokádó: héja sokkal finomabb, mint a Hass avokádónak, színe élénkzöld. Tél közepétől tavaszig terem, íze gazdag.
  • Reed avokádó: formáját tekintve ez a fajta eltér a többitől, hiszen nagyobb és kerek gyümölcsöt hoz. Tavasszal terem.
  • Bacon avokádó: tél közepétől a tavasz kezdetéig terem, íze könnyed és friss, héja könnyen pucolható.

Egy avokádófán általában 400-420 gyümölcs terem egy évben. Formáját tekintve kedvelt vágyfokozónak számít, s ezt a tulajdonságát már a maják is felfedezték.

Cukortartalma, a többi gyümölcstől eltérően az érés előrehaladtával csökken.

Hogyan válasszunk avokádót?

Mindig a hibátlan, egyöntetű zöld színű gyümölcsöt vegyük le a polcról! Figyeljünk arra, hogy az érettebb fajta nem áll el két-három napnál tovább, ezeket használjuk fel minél hamarabb. Ha keményebbet, éretlenebbet választunk, a konyhában, szobahőmérsékleten szépen megérik.

Hogyan használjuk fel?

Nem kell bajlódnunk a pucolással, egyszerűbben is hozzájuthatunk a finom gyümölcshúshoz. Hosszában vágjuk ketté, a magra vigyázva, majd egy könnyed mozdulattal távolítsuk el azt, és kanalazzuk ki a puha, vajszerű belsejét!

Levegő hatására hamar megbarnul, így csak közvetlenül felhasználás előtt vágjuk fel, vagy néhány csepp citromlével oldjuk meg a dolgot!

Mit készíthetünk belőle?

Leturmixolt húsát ízesíthetjük sóval, borssal, egy-két csepp tejszínnel, fokhagymával. Kenhetjük pirítósra, ehetjük magában, friss gyümölcsök mellé, mártogathatunk bele zöldségeket, kínálhatjuk húsok mellé, salátákba, fogyaszthatjuk italként tejjel vagy más gyümölcsökkel turmixolva.

Kenjük magunkra (is)!

A kozmetikai ipar is előszeretettel használja pakolások és bőrápoló krémek alapanyagaként.

Bőrtápláló krém házilag: tejföllel keverjük ki az avokádó puha húsát, vigyük fel a kívánt területre, hagyjuk hatni 5-10 percig, majd öblítsük le!

Arcpakolás: pár csepp lime/citrom levével és egy kiskanál mézzel keverjük el a pürésített avokádót, majd hagyjuk az arcunkon 10-15 percen át!

Kiszáradt bőrünk rajongani fog az avokádóért! Általában érzékeny bőrtípusra ajánlják, de az ekcémát is kiválóan gyógyítja.

 

Boross Nóra

Fotó: www.kepguru.hu

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Frizura & Szépség
Adatkezelés

Annak érdekében, hogy webhelyünk használatát kényelmesebbé tegyük látogatóinknak, bizonyos adatokat el kell tárolnunk (elsősorban a látogatók böngésző programjának ideiglenes tárolójában, cookie-k – sütik formájában)

A sütik engedélyezését a baloldali menükben lehet beállítani.