Ez a trópusi, fán termő gyümölcs a babérfélék családjába tartozik. Alakja körtéhez hasonlít, színe mesebeli zöld, és telis-tele van vitaminokkal! Ismerjük meg az avokádót!
Az indiánok kedvenc étele volt, ám ők még a vadon termő változatát fogyasztották. Főként krémes húsa és íze miatt kedvelték annyira. Ma Mexikóban, Kaliforniában, Hawaii-on és Floridában termesztik a legtöbbet belőle. Telítetlen zsírsavakból áll, tartalmaz A- ,B- ,C- és E-vitamint, valamint élelmi rostot, foszfort, vasat, kalciumot, nátriumot és magnéziumot. Segít csökkenteni a koleszterinszintet, és kiváló antioxidáns hatása is ismert. Fehérjetartalma magasabb, mint a többi gyümölcsé.
Sok béta-karotin van benne, viszont kalóriatartalma kicsit magas: 10 dkg avokádóban 218 kalória van.
Több száz fajtája létezik, melyből a négy legismertebbet bemutatjuk:
- Hass avokádó: ez a legismertebb fajta az egész világon. Fája egész évben hoz gyümölcsöt, könnyen hámozható, krémes húsú, ízes fajta.
- Fuerte avokádó: héja sokkal finomabb, mint a Hass avokádónak, színe élénkzöld. Tél közepétől tavaszig terem, íze gazdag.
- Reed avokádó: formáját tekintve ez a fajta eltér a többitől, hiszen nagyobb és kerek gyümölcsöt hoz. Tavasszal terem.
- Bacon avokádó: tél közepétől a tavasz kezdetéig terem, íze könnyed és friss, héja könnyen pucolható.
Egy avokádófán általában 400-420 gyümölcs terem egy évben. Formáját tekintve kedvelt vágyfokozónak számít, s ezt a tulajdonságát már a maják is felfedezték.
Cukortartalma, a többi gyümölcstől eltérően az érés előrehaladtával csökken.
Hogyan válasszunk avokádót?
Mindig a hibátlan, egyöntetű zöld színű gyümölcsöt vegyük le a polcról! Figyeljünk arra, hogy az érettebb fajta nem áll el két-három napnál tovább, ezeket használjuk fel minél hamarabb. Ha keményebbet, éretlenebbet választunk, a konyhában, szobahőmérsékleten szépen megérik.
Hogyan használjuk fel?
Nem kell bajlódnunk a pucolással, egyszerűbben is hozzájuthatunk a finom gyümölcshúshoz. Hosszában vágjuk ketté, a magra vigyázva, majd egy könnyed mozdulattal távolítsuk el azt, és kanalazzuk ki a puha, vajszerű belsejét!
Levegő hatására hamar megbarnul, így csak közvetlenül felhasználás előtt vágjuk fel, vagy néhány csepp citromlével oldjuk meg a dolgot!
Mit készíthetünk belőle?
Leturmixolt húsát ízesíthetjük sóval, borssal, egy-két csepp tejszínnel, fokhagymával. Kenhetjük pirítósra, ehetjük magában, friss gyümölcsök mellé, mártogathatunk bele zöldségeket, kínálhatjuk húsok mellé, salátákba, fogyaszthatjuk italként tejjel vagy más gyümölcsökkel turmixolva.
Kenjük magunkra (is)!
A kozmetikai ipar is előszeretettel használja pakolások és bőrápoló krémek alapanyagaként.
Bőrtápláló krém házilag: tejföllel keverjük ki az avokádó puha húsát, vigyük fel a kívánt területre, hagyjuk hatni 5-10 percig, majd öblítsük le!
Arcpakolás: pár csepp lime/citrom levével és egy kiskanál mézzel keverjük el a pürésített avokádót, majd hagyjuk az arcunkon 10-15 percen át!
Kiszáradt bőrünk rajongani fog az avokádóért! Általában érzékeny bőrtípusra ajánlják, de az ekcémát is kiválóan gyógyítja.
Boross Nóra
Fotó: www.kepguru.hu


Vélemény, hozzászólás?