A húsvéti népszokásokon, a természet tavaszi ébredésén és a keresztény ember elmélyülésén túl a húsvét egy vidám és izgalmas ünnep is. Ez egyik nem zárja ki a másikat. Lehet valaki hithű, Jézus szenvedését és feltámadását teljesen átérző és egyben trendi húsvéti ünnepet teremtő.
Adjuk meg a módját, érezzük magunkénak ezt az ünnepet! Találjuk ki előre az apró részleteket, tervezzük meg a menüt, gondoljuk végig, hogyan fogadjuk majd a locsolókat!
Tojás, sonka, kalács
A húsvéti menü minden ízében Pazar. Keresgéljünk finom, különlegesebb recepteket, hogy elkápráztathassuk a családunkat! Alapjaiban megtarthatjuk a szokásos összetevőket, mint például a sonka, a tojás, a kalács és a friss zöldségek, de ezeket ezerféleképen tálalhatjuk. Az előre csomagolt, bolti helyett süssük meg mi magunk a kalácsot! Számtalan recept kering az internetek, „tökéletes foszlós kalács” néven. Ollózzuk össze belőlük a számunkra megfelelőt!
Francia saláta másképp: 8 kemény tojás, 10 dkg majonéz, 1 dl tejföl, 25 dkg vegyes zöldség (mirelit mexikói, vagy friss apróra vágva), 2 dl víz, 2 ek. zselatin, só, bors.
A főtt tojások sárgáját villával összetörünk, elkeverjük a majonézzel és a tejföllel. A tojásfehérjét apró kockára vágjuk, és majonézes keverékhez adjuk a megfőzött, lehűtött mexikói zöldségkeverékkel (vagy a friss zöldséggel) együtt. A vízbe belekeverjük a zselatint, majd felforraljuk a sóval és a borssal. Végül összekeverjük a tojásos krémmel. Egy sütőformát (őzgerinc, nyuszis forma, kerek tortaforma, kuglóf forma stb.) kibélelünk fóliával, belekanalazzuk a masszát, lefedjük, és betesszük a hűtőbe néhány órára! Dermedés után kiborítjuk a formából, eltávolítjuk a fóliát, és szépen felszeleteljük!
Készíthetünk néhány sonkatekercset is, melyekbe házi tormakrémet töltünk! A húsvéti asztalon mindig legyen friss zöldség, friss, reszelt torma, mustár, főtt sonka, főtt tojás, kalács, sütemény, házi szörp, esetleg tojáslikőr, szép húsvéti szalvéta és dísz.
Tojásfestés természetesen
Tegyünk félre egy nagy halom lilahagymahéjat, keressünk a szekrényben néhány használaton kívüli nejlonharisnyát, szedjünk érdekes formájú leveleket, és már indulhat is a tojásfestés! A tojásra illesszük rá a levelet, szorítsuk le a harisnyával, kössük meg szorosan, hogy ne mozduljon el, majd tegyük a főzővízbe, melyben már ott úszkálnak a hagymahéjak. Főzzük őket a szokásos ideig! Gyönyörű, barnás színűek és mesebeli mintájúak lesznek a tojások!
Locsolóvárás
Takarítsuk ki a lakást, szedjünk színes virágokat, és helyezzük el őket a lakás különböző pontjaiban, öltözzünk fel csinosan, rendezzük kosárkába a festett vagy egyéb technikával elkészített tojásokat és várjuk nagy szeretettel a locsolókat! Ne rettegjünk tőlük, ne tegyünk úgy, mintha nem lennénk otthon! Ez egy szép hagyomány, néhány kellemetlen illatú kölniloccsintást igazán kibírunk (másnap mossunk hajat revitalizáló, tápláló samponnal)! Öltözékünk sugallja nőiességünket, viseljünk szoknyát, szép (esetleg népi motívumos) blúzzal! Jó ötlet, ha a barátnőkkel összegyűlünk valamelyikünknél, és ott várjuk közösen a locsolókat, ezzel megalapozzuk a jó hangulatot. Ha megérkeznek a fiúk, invitáljuk be őket egy kis sütire, innivalóra, néhány szóra. Nagyon hálásak lesznek!
Hitünk szerint
Látogassunk el a templomba, hiszen ilyenkor nagyon magasztosak és tanulságosak az egyházi tanítások. Vegyünk részt a keresztúton, mely Jézus Krisztus szenvedéstörténetét mutatja be stációról stációra! Ismerjük meg részletesebben Jézus életét, tudjunk meg minél többet arról, hogyan ünnepli az egyház ezt a szent eseményt!
Sok locsolót és mosolyban gazdag húsvéti ünnepet kívánunk mindenkinek!
Boross Nóra
Fotók: www.kepguru.hu










Vélemény, hozzászólás?