Gyógyító és életédesítő – a sárgabarack

Júniustól augusztusig élvezhetjük ezt a zamatos, lédús, gyönyörű narancssárga-piros színű gyümölcsöt. Egy-egy falat megannyi ízt és aromát tartogat, alig lehet betelni vele.

sárgabarack 145164

A sárgabarack a rózsafélék családjába tartozik, nagyon hasonlít a mandulához, de vastagabb és ízesebb gyümölcshússal rendelkezik. Héja finom pelyhekkel borított, tapintása bársonyos. A gyümölcs nagy rész (85%) víz, magas a rosttartalma, A- és C-vitamint bőségesen tartalmaz. Két-három szem sárgabarack fedezi napi A-vitamin-szükségletünket, mely vitaminról köztudott, hogy fogyasztásával késleltethetjük az időskori látásromlást. Kiváló folsav- és béta-karotin-forrás. Káliumban is rendkívül gazdag, napi káliumigényünket is bőségesen fedezi néhány szem belőle. Emellett tartalmaz kalciumot és foszfort. Rákellenes hatású, kedvezően hat a zsíranyagcserére, érvédő hatású, serkenti a máj méregtelenítő működését. Fontos szerepe van a csontok és a szövetek újjáépítésében, fiatalok és idősek egyaránt fogyasszák! Vízhajtó, méregtelenítő hatásáról is ismert, valamint segít leküzdeni a baktériumok és vírusok által előidézett fertőzéseket. Nyári fogyókúránk elengedhetetlen alapanyaga, hiszen kevés kalóriát tartalmaz, és magas víztartalma miatt hamar eltelít. Rostjainak köszönhetően méregtelenítő hatású, segít kipucolni szervezetünket.

sárgabarack és nektarin 191940

Egy kis mendemonda…

A Himalája hegyeiben, Kína közelében él egy apró népcsoport, a hunza. Az a hír járja, hogy a rákos megbetegedések messze elkerülik őket. Ennek fő oka az lehet, hogy hatalmas sárgabarackligeteik vannak, így rengeteget fogyasztanak az édes gyümölcsből. Nincsenek orvosaik, kórházaik, és mégis 100 évet élnek átlagosan ott az emberek. A nők bőre idősen is fiatalnak látszik. A magból (mely sok B17-vitamint tartalmaz) olajat készítenek, melyet sokrétűen használnak fel.

sárgabarack146136

A szépségápolásban

Héját és gyümölcshúsát is lehet pakolásként használni, a bőrre kenve segíti annak regenerálódását. Magjából kinyert olaja értékes zsírsavakban gazdag, természetes módon újítja meg a bőr kötőszöveteit. A sárgabarack kedvelt összetevője tusfürdőknek, krémeknek, samponoknak, bőrradíroknak, szappanoknak. Értékes vitaminjainak köszönhetően felveszi a harcot a makacs pattanásokkal, enyhíti az égő, gyulladt bőrt. A benne található antioxidánsok miatt eredményesen kezeli az arc és a dekoltázs megereszkedett bőrét. Béta-karotin-tartalma segíti az egyenletes barnulást.

Sárgabarackos arcpakolás: egy puha, túlérett barackot nyomkodjunk szét villával, adjunk hozzá natúr joghurtot, majd egyenletesen vigyük fel az arcbőrünkre és a dekoltázsunkra. Hagyjuk hatni néhány percen át, majd öblítsük le! A joghurt helyett használhatunk mézet vagy olívaolajat is!

Sárgabarackos kézradír: egy puha, túlérett barackot nyomkodjunk szét villával, majd adjunk hozzá 1 ek. kristálycukrot. Keverjük össze, vigyük fel a kézfejünkre, és alaposan dörzsöljük át vele mindkét kezünket! Öblítés után pihe-puha lesz!

Kárpátiné Boross Nóra

Fotók: www.kepguru.hu

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Frizura & Szépség
Adatkezelés

Annak érdekében, hogy webhelyünk használatát kényelmesebbé tegyük látogatóinknak, bizonyos adatokat el kell tárolnunk (elsősorban a látogatók böngésző programjának ideiglenes tárolójában, cookie-k – sütik formájában)

A sütik engedélyezését a baloldali menükben lehet beállítani.