Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos a napi folyadékbevitel. Szokjunk rá a vízivásra, hiszen sok bajtól megkíméljük szervezetünket, ha megfelelő mennyiségű folyadékkal látjuk el.
Napi 2-3 liter folyadék elfogyasztásának természetesnek kell lennie számunkra. Ne csak akkor igyunk, ha már nagyon megszomjaztunk, hanem tudatosan készüljünk a napközbeni ivásra! Persze az sem mindegy, hogy mit iszunk. A cukros, szénsavas üdítők nem alternatívák. Felejtsük el őket! Vásároljunk természetes ásványvizet, így ásványianyag-készleteinket is feltölthetjük minden nap.
Egészséges folyadékpótlók:
- szénsavmentes ásványvíz
- lédús gyümölcsök, zöldségek
- rostos gyümölcs- és zöldséglevek
- turmixok
- levesek, mártások
A testünkben lévő víz
A víz a fő alkotórésze a testünket felépítő sejteknek. Szerepe sokrétű, hiszen oldószer, vivőanyag, hőtároló, hűtőfolyadék, számtalan biokémiai folyamat kiindulási pontja és végterméke. Biztosítja a megfelelő vérnyomást, részt vesz az emésztési és felszívódási folyamatokban, a salakanyagok kiválasztásában, segíti az egészséges sav-bázis egyensúly megtartását, valamint szabályozza a testhőmérsékletet.
A vizet ősidők óta használjuk szépítőszerként is. A bőrtáplálás során az első és legfontosabb dolog a hidratáltság. A szemek alatti mély karikák, a bőr tónustalansága, a petyhüdtebb arcbőr, vagy az erősödő cellulitisz hátterében a kevés folyadékfogyasztás áll. Bőrünk számára a víz a legfontosabb anyag, hiszen rétegeiben elengedhetetlen szerepe van. Ha nem juttatunk elegendő vizet a szervezetünkbe, a hidratált, laza kötőszövetből vonódik el a folyadék. Bőrünk 60-70%-át víz alkotja, rajta keresztül mindennap elveszítjük testünk folyadékmennyiségének 30%-át.
Erős napsütésben és fokozott izzadás mellett több folyadékra van szükségünk. Szellemi és fizikai teherbírásunk is csökken, ha nem iszunk eleget. Fontos, hogy mindig legyen nálunk innivaló, bárhová is megyünk.
Ásványvíz
Olyan ivóvíz, amely a talaj mély, szennyezetlen rétegeiből kerül ki, és legalább 500 mg/liter oldott ásványi anyagot tartalmaz. Az ásványvíz ásványianyag-tartalma gyakran befolyásolja az ízét, valamint az esetleges gyógyhatásait is. Védett artézi kutakból vagy forrásokból származik. Az ásványvizek nagy része szénsavmentes, és csak a palackozás előtt dúsítják széndioxiddal. Alkotó elemei: magnézium, nátrium, kalcium, hidrogén-karbonát, klorid, jodid, szulfát. A kalcium erősíti a fogakat, az idegrendszert és csökkenti az allergiás reakciót. A magnézium a koncentráló képességet javítja, enyhíti a gyulladásokat és növeli az állóképességet. Ebben az esetben is fontos a minőség, ne a legolcsóbb palackot vegyük le a boltok polcairól! Válasszunk egy közép árkategóriás vizet, azt nyugodt szívvel fogyaszthatjuk. A szénsav erős savasító hatással van szervezetünkre, amely gyakran már fiatal korban rendellenességekhez, betegségekhez vezet. Ajánlatos szénsavmentes ásványvizet fogyasztani egészségünk megőrzése érdekében.
Kárpátiné Boross Nóra
Fotók: www.kepguru.hu





Vélemény, hozzászólás?