E parányi szemeknek sok jótékony hatása van. De nézzük meg előtte kicsit a történetét.
Régészeti kutatások szerint, az első igazi szőlőtermelő vidék Grúzia területén húzódott. Kr. e. 7000-5000 közötti időszakból kerültek elő olyan szőlőmagleletek, amelyekből tudósok arra következtettek, hogy itt termeszthették először a később mindenütt elterjedt, ligeti szőlőt.
Az olaj mellett a szőlő, azaz a belőle készített bor jelentette az ókori nagy civilizációk meghatározó italát. A görög mitológiában Dionüszosz, a rómaiban Bacchus a bor és mámor istene. Az ókori Athénban napokon át tartottak a Dionüszosz-ünnepségek, amelyek során egymást érték a színházi előadások, pajzán mulatságok – mindezt nagy ivászattal kötötték egybe.
Amellett hogy finom és remek borok készíthetők belőle, nagyon egészséges is a szőlő.
A szőlő gazdag ásványi anyagokban és nyomelemekben, azaz tartalmaz vasat, magnéziumot, kalciumot, foszfort, és cinket. B-, C- és K-vitamin is található benne. Magas víz- és rosttartalmú. Vértisztító, vizelethajtó és idegerősítő hatással bír. Gyógyítja a bél megbetegedéseit és a vese kövesedését is megakadályozza. A szervezet ellenálló képességét erősíti és gyulladáscsökkentő hatású. A vörös szőlő magjaiból flavonoid-tartalmú kivonat készül. A flavonoidok hatékony antioxidáns tulajdonsággal bíró növényi vegyületek, melyek a szabad gyökök roncsoló hatásától védik a szervezetet. A szőlőmagkivonat többszörösen szívbarát és rákellenes tulajdonságai miatt vált népszerűvé. Javítja az erek állapotát; csökkenti a szívinfarktus és a szélütés veszélyeit, erősíti a hajszálereket, fokozza a véráramlást.
Kívülről és belülről is gondoskodik az egészségünkről és a szépségünkről.
Több kozmetikai készítmény is tartalmaz szőlőmagolajat. A szőlő magjait kipréselve azokból igen finom, nagyon halvány, szinte semleges ízű olaj nyerhető. Nagyon értékes olaj. A szőlő enyhe savai és antioxidánsai fényessé és feszesebbé teszik a bőrt és segítenek lassítani az öregedési folyamatokat.
Készíthetünk magunknak szőlős vagy boros fürdőt. 20-30 perc alatt fokozódik a bőr rugalmassága, simább, bársonyosabb, hidratáltabb lesz, miközben még az öregedést is késleltethetjük. Időről időre rendszeresen ajánlott alkalmazni. A boros fürdőhöz a vörös bor ajánlott, amelyet még mézzel, szőlőmagolajjal és fűszerekkel gazdagítanak a jótékony hatás érdekében.
Remek pakolás is készíthető belőle. A leszemezett szőlőket mosás után szitán áttörjük és a gyümölcshúsos léhez zabkorpát teszünk, majd felkenjük az arcunkra és dekoltázsunkra. A házilag készített pakolás mellett a kozmetikákban számos professzionális termékkel lehet már találkozni.
A kényeztetésnek itt nincs vége, mert a szőlőhéj masszázzsal is relaxálhatunk. Masszázs közben megszabadul a bőr a méreganyagoktól is, feszessé, simává, üdévé és fiatalossá válik. A szőlőmagolaj is ideális masszázsolajnak. Használhatjuk az egész testen, vagy csak a problémás – cellulitiszre hajlamos – területeken.
Szőlős rétes
Hozzávalók 2 rúd réteshez:
1 csomag réteslap (6 lapos)
45-50 dkg mag nélküli fehér csemegeszőlő
8 dkg frissen darált dió
5 dkg porcukor
5 dkg olvasztott vaj
2 evőkanál vaníliával kevert porcukor és egy-két kanál méz
Elkészítés: Leszemezzük a szőlőt, a nagyobb szőlőszemeket hosszában félbevágjuk. Ezt megöntözhetjük egy kis mézzel. A diót a cukorral elkeverjük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, egy nagy tepsibe sütőpapírt helyezünk. Nedves konyharuhára terítünk egy réteslapot, amelyet vékonyan megkenünk olvasztott vajjal, majd erre kerül a következő réteslap, amelyet megkenünk ismét. Aztán pedig megismételjük ezt a műveletet. Az így kapott 3 réteg réteslapra szórjuk a diókeverék felét, majd a szőlő felét, úgy, hogy a szélein 1-1 cm-t szabadon hagyunk. A konyharuha segítségével feltekerjük. Lapos fakanál vagy kés segítségével átemeljük az előkészített tepsire. A maradék réteslappal és hozzávalóval ugyanígy járunk el.
A réteseket a maradék vajjal vékonyan megkenjük, 25-30 perc alatt aranyszínűre sütjük. Még melegen meghintjük vaníliás porcukorral. Langyosan tálaljuk.
Fotók: www.kepguru,hu





Vélemény, hozzászólás?