Elsősorban ételeink, italaink édesítésére használjuk azt a csodaszert, de életünk számos más területén is nagy hasznát vehetjük. Mielőtt azonban használni kezdjük, ismerjük meg közelebbről!
Magas szénhidráttartalma miatt a méz a leghatékonyabb természetes energiaforrásunk. Nagyon gyorsan, és közvetlenül a bélből szívódik fel. Vértisztító erővel bír, így fiatalítja és felfrissíti bőrünket, ezért sok kozmetikai termék összetevői között is találkozhatunk vele. A baktériumok ősi ellensége, így kiváló sebtisztító! Az ókori egyiptomiak mézes kenőcsöt készítettek, mellyel nyílt sebeiket kezelték. Szőlő- és gyümölcscukor keverékéből áll, ezért ne vigyük túlzásba a fogyasztását! Elűzi a fáradtságot, és segít legyőzni a betegségeket! A mézben megtalálható az összes olyan ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen szervezetünk számára. A sötétebb árnyalatú mézek (pl. fenyőméz) inkább bővelkednek ásványi anyagokban, vasban, rézben és mangánban. Akár 2-3 évig is megőrizhetjük a méz vitamintartalmát, ha sötét, száraz és hűvös helyen tároljuk az üvegeket! B1-, B2-, B6- és C-vitamint tartalmaz, valamint folsavban is bővelkedik!
És van még egy érdekes tulajdonsága: vágykeltőként is alkalmazzák! A szexológusok körében ismeretes az úgynevezett virágporos kúra, mely a férfiak vágyát hivatott felkorbácsolni. A magyar népi hiedelmek, babonák sorát olvasva is találkozhatunk a mézzel, mint az emberi kapcsolatok szereplőjeként. Ha az udvarló fiút mézes pogácsával kínálták a lányos háznál, az azt jelentette, hogy nyert ügye van, a leány bizony az övé lesz! A Távol-Keletről származik a mézeshetek elnevezés, amely ott komoly jelentőséggel bírt: a vőlegénynek komoly próbákat kellett kiállnia: a menyasszony meztelen testét mézzel kenték be, a vőlegénynek pedig kizárólag az ajkai segítségével kellett eltávolítania eme édes „ragasztót”.
Néhány ismertebb mézfajta, és jellemzőik
• akácméz: csillapítja a köhögést, és enyhíti a gyomorsavtúltengést
• galagonyaméz: világosabb árnyalatú, kristályos méz, melyet különösen szívbetegeknek ajánlanak
• gesztenyeméz: ez a kesernyés ízű méz ásványi anyagokban bővelkedik
• hársméz: a magas láz gyógyítója, kellemes, fűszeres íze nyugtat, ellazít
• levendulaméz: aromás méz, mely kiváló szer álmatlanság esetén
• repceméz: gyorsan kristályosodik, kicsit savas méz, melynek színe eltér a szokásostól: fehérbe hajló krémszínű
• virágméz: értékes mezei virágokból, gyógynövényekből készítik a méhek. Szakemberek szerint a legértékesebb mézek közé tartozik.
Receptek
Csokoládés, mézes rúd
Hozzávalók: 15 dkg darált dió, 15 dkg étcsokoládé, 15 dkg méz, 8 dkg darált keksz, 30 dkg porcukor, 2 tojásfehérje, 3dkg mák
A mézet lábosba tesszük, összekeverjük a dióval, a csokoládéval és a keksszel! Felmelegítjük, majd az átszitált cukorhoz adjuk, és kemény masszát gyúrunk belőle! Kézzel kis rudakat formázunk belőle, egyik végét tojásfehérjébe mártjuk, becsomagoljuk sztaniolpapírba, szabad végét meghempergetjük a mákban, és szobahőmérsékleten megszárítjuk, és eltávolítjuk a papírt!
Mézes-mustáros csirkemell
Hozzávalók: 4 csirkemell filé, méz, mustár, só, bors, pirospaprika, olívaolaj
Elkészítés: A csirkemellet megmossuk, a fűszereket, a mézet és a mustárt ízlés szerint összekeverjük, majd a hús mindkét oldalát alaposan bekenjük a fűszeres masszával. Tepsibe rakjuk, olívaolajjal meglocsoljuk. Alufóliával lefedjük, majd előmelegített sütőbe tesszük. Amikor a hús megpuhult 10 percig még fólia nélkül pirítjuk. Bármilyen körettel tálalhatjuk!
Boross Nóra
Fotók: www.kepguru.hu




Vélemény, hozzászólás?