99 nyavalyát gyógyít, minden része jól hasznosítható, finom és egészséges – ez a kókusz. De talán még ennél is sokkal több? Fedezzük fel együtt!
Srí Lankán és a maláj szigeteken őshonos növény. A trópusi népek isten adományának tartják, és minden egyes részét felhasználják: leveléből kunyhójuk tetejét és egyéb eszközöket készítenek, kemény héjából konyhai felszereléseket és díszeket csinálnak, rostjából matracot, kötelet vagy szőnyeget fonnak, finom húsát és levét pedig elfogyasztják.
A kókusz kezdetben zöld, majd sárga színű, az érés során pedig megbarnul, és nagyon megkeményedik. Kívülről rostos burok takarja, belsejében kókuszvíz (nem azonos a kókusztejjel) és kókuszhús található, mely nagyon sok értékes anyagot tartalmaz szervezetünk számára. B-, D- és E-vitamint, ásványi anyagot, magnéziumot, kalciumot, foszfort tartalmaz, így kismamák és csontritkulásban szenvedők kiváló tápláléka lehet. Tejjel kiegészítve szervezetünk megkapja a teljes kalciumigényét! Nagyon magas az energiatartalma, így a legyengült szervezet erőre kap tőle. Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszer megbetegedéseire, jót tesz az emésztésnek, és rostjai enyhítik a görcsöket. A kókuszvíz enyhe hashajtóként, vértisztítóként és vizelethajtóként is kiváló.
A hagyományos kókuszreszelék mellett számtalan formában találkozhatunk vele: kókuszolaj, kókuszzsír, kókuszpor stb.
A kókusztej
A gyümölcs belső, fehér húsát, a koprát lereszelik, és forró vízben áztatják, majd egy szűrőn átpréselik. Minél többször ismétlik meg ezt a folyamatot, a kókusztej annál lágyabb és krémesebb lesz. A sűrűbb változatát szószokhoz vagy desszertekhez használják. Laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják. A legismertebb kókusztejes koktélunk a Piña Colada, amit többek között az ananász és a rum tesz igazán különlegessé.
Kókuszos panna cotta
Hozzávalók:
3 dl sűrű kókusztej
4 dl 30%-os habtejszín
4 lapnyi zselatin
10 dkg kristálycukor
1 rúd vanília
Elkészítés: A kókusztejet és a tejszínt egy közepes, lehetőleg vastag aljú fazékba öntöm. A vaníliarudat óvatosan hosszában felvágom, a magokat belekaparom a kókusztejes lébe és a rudat is hozzáadom, majd elkezdem főzni nem túl nagy lángon.
Hagyom, hogy felforrjon, majd leveszem a tűzről, hozzáadom a zselatinlapokat, a cukrot és folyamatos keveréssel hűtöm a krémet. Amikor már kellően langyos, akkor poharakba vagy formákba öntöm, és 5-6 órára a hűtőbe teszem. Tálaláskor a késem élét végigfuttatom a tál fala és a puding széle mentén, majd hagyok neki időt, hogy szépen rákerüljön a tányérra.
Boross Nóra
Fotó: www.kepguru.hu


Vélemény, hozzászólás?