Tavasz van, tisztuljunk!

Vegyünk egy mély lélegzetet, örüljünk, hogy eljött a tavasz és gondoljuk át az életünket. Vége a télnek, jön a sok mosoly, a színek, az ízek és a napsütés ideje. Készítsük fel tudatosan szervezetünket a jobb napokra!

kosaras csendélet zöldség, gyüm, kenyér 144701

Vannak olyan szerveink, amelyek arra hivatottak, hogy nap mint nap méregtelenítsék a szervezetünket, de sosem árt, ha segítjük munkájukat, és mi is hozzájárulunk testünk tehermentesítéséhez. Kiváló módszer erre egy tisztítókúra, amellyel segítünk kiüríteni magunkból az összegyűlt káros anyagokat. Méregtelenítés során nemcsak a külső környezetből adódó káros anyagoktól, hanem a szervezetünkben zajló átalakítások során keletkező köztes anyagcseretermékektől is meg kell szabadulnunk.

A máj sokáig képes elviselni a túlterhelést, anélkül, hogy komolyabb tüneteket mutatna. Sokan nem veszik elég komolyan, ha fáradékonyabbak, gyengébbek, levertebbek, pedig ezek már a májfunkció gyengülését jelezhetik. A májsejtek termelik az epét, amely a zsírok emésztésében játszik nagy szerepet, a májműködés elégtelenségére kell gondolni, amennyiben émelygünk a zsíros ételek elfogyasztása után vagy gyakran szenvedünk felfúvódástól és erős hasi fájdalmaktól. A májat megterheli a nagy mértékű alkoholfogyasztás, a tartósított és erősen fűszerezett élelmiszerek, a dohányzás, a túlzott kávéfogyasztás, és a túlzásba vitt gyógyszerszedés. Kiváló májerősítő a máriatövis tea és a csalánfőzet.

A vese a szervezet szűrőjeként működik, de nemcsak a fel nem használt anyagok, illetve mérgek eltávolítása a feladata, hanem ez szabályozza a szervezet só- és vízháztartását is. Beleink feladata a táplálék emésztése, lebontása, és innen szívódnak fel a fontos tápanyagok is, a felesleges salak pedig rajtuk keresztül jut el a végső ürítésig. Ha jól működik a bélrendszerünk, akkor gyorsan kiürülnek a salakanyagok, és nem halmozódnak fel folyamatosan mérgezve szervezetünket. Fontos, hogy sok rostos táplálékot vegyünk magunkhoz minden nap, valamint fogyasszunk sok folyadékot, hiszen ezek gyorsítják és megkönnyítik az anyagcsere folyamatokat. Ha egy alapos tavaszi tisztogatással beleinket megszabadítjuk a lerakódott salakanyagoktól, akkor faluk rugalmasabb lesz, könnyebben továbbítják a táplálékot, sőt a hasznos tápanyagok felszívódását is segítik.

Méregtelenítéshez elsősorban a természet kincseiből válogassunk hozzávalókat, hiszen ezeknek hatalmas előnyük van a gyógyszeripar által előállított mesterséges anyagokkal szemben. A gyógynövények hatása sokkal tartósabbnak bizonyul. Száműzzük étrendünkből az alkoholokat, a koffeint, a szénsavas italokat, a cukrokat, az édességeket, a zsíros húsokat és tejtermékeket, a feldolgozott, tartósított, valamint a gyorséttermi ételeket.

  • Szánjunk elég időt az ételek elfogyasztására, minden falatot alaposan rágjunk meg!
  • Ne hajszoljuk túl magunkat, hagyjunk időt pihenésre, lazításra!
  • Mozogjunk minél többet, ha lehet, a friss levegőn!

A tisztítókúra lehet rendszeres (hetente egy gyümölcs- és/vagy zöldségnap) vagy alkalomszerű (pár napos, 1-2 hetes). Fontos azonban, hogy három napnál hosszabb kúrák tervezése előtt kötelező kikérni háziorvosunk véleményét is!

 Nagyon fontos továbbá, hogy tisztítókúrát csak egészséges ember végezhet.

A tisztítókúránk fő alapanyagai a zöldségek és a gyümölcsök legyenek! Ügyeljünk arra, hogy napi 2-2,5 liter folyadékot fogyasszunk el! Válasszuk mindig a friss alapanyagokat, vagy a megbízható forrásból származó mélyhűtött árukat! Fontos, hogy egy nyugodt napot (vagy napokat) válasszunk ki a tisztítókúra idejére, ne kelljen rohannunk sehová, ne kelljen erős fizikai munkát végeznünk, és ne kelljen fontos döntéseket hoznunk.

Ügyeljünk arra is, hogy a kúra végeztével fokozatosan álljunk vissza a megszokott étrendünkhöz!

Ajánlott élelmiszerek egy tisztítókúrához:

Zöldségek: zeller, karalábé, cékla, répa, kígyóuborka, jégsaláta, avokádó, paradicsom, medvehagyma

• Gyümölcsök: alma, kivi, narancs, banán, mangó, citrom

• Tejtermékek: natúr joghurt, kefir, sovány túró, mozzarella sajt

• Gabonafélék: zabpehely, tönkölypehely, rozskenyér, teljes értékű gabonából készült pékáruk, barna rizs, natúr müzli

• Húsok: pulykamell, csirkemell, lazac

• Egyéb: tiszta víz, zöld tea

Tápanyagban gazdag italok: NU SKIN JVi zöldség-gyümölcs ital

Boross Nóra

Fotó: www.kepguru.hu

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Frizura & Szépség
Adatkezelés

Annak érdekében, hogy webhelyünk használatát kényelmesebbé tegyük látogatóinknak, bizonyos adatokat el kell tárolnunk (elsősorban a látogatók böngésző programjának ideiglenes tárolójában, cookie-k – sütik formájában)

A sütik engedélyezését a baloldali menükben lehet beállítani.